
To product management είναι ένας πολύπλευρος ρόλος ο οποίος έχει εξελιχθεί σημαντικά/ ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Δεν είναι, ωστόσο, ασυνήθιστο να υπάρχουν απορίες σχετικά με το ρόλο και τις αρμοδιότητες ενός product manager στο σημερινό δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον.
Αυτό το άρθρο αποσκοπεί να απομυθοποιήσει το ρόλο αυτό και να ρίξει φως στις μοναδικές δεξιότητες αλλά και προσεγγίσεις που φέρνει σε μια επιχείρηση.
Η Εξέλιξη του Product Management
Σαν κλάδος, το product management υπάρχει σε ποικίλες μορφές εδώ και μερικές δεκαετίες. Παρόλα αυτά, ο τίτλος του “product manager” έχει γίνει περισσότερο διαδεδομένος τα τελευταία 20 χρόνια. Ο ρόλος ακόμα εξελίσσεται, προκαλώντας συχνά μια σύγχυση σχετικά τις αρμοδιότητες που τον πλαισιώνουν.
Σε αντίθεση με πιο καθιερωμένους ρόλους, όπως ο designer και o engineer, τα οποία έχουν ξεκάθαρες περιγραφές, το product management ακόμα διερευνά τα όρια του. Αυτή η έλλειψη σαφήνειας οφείλεται στην ποικιλόμορφη φύση του ρόλου, ο οποίος απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ επιχείρησης, τεχνολογίας και εμπειρίας του χρήστη.
Ο πυρήνας του Product Management
Στο επίκεντρο του product management βρίσκεται ο προσδιορισμός των αναγκών των πελατών και των επιχειρηματικών στόχων που πρέπει να ικανοποιεί ένα προϊόν ή ένα χαρακτηριστικό. Ο product manager είναι υπεύθυνος για την περιγραφή της επιτυχίας ενός προϊόντος και για τη συσπείρωση μιας ομάδας που θα μετατρέψει αυτό το όραμα σε πραγματικότητα.
Ο Martin Eriksson, φημισμένος product leader, πρότεινε τη χρήση ενός απλού διαγράμματος Venn το οποίο τοποθετεί τον product manager στη διασταύρωση της επιχείρησης, της τεχνολογίας και της εμπειρίας του χρήστη.

Αυτό έχει ερμηνευτεί από μερικούς ως ότι οι product managers διαχειρίζονται το προϊόν ανάμεσα σε όλους αυτούς τους κλάδους. Παρόλα αυτά, η πιο ακριβής ερμηνεία είναι ότι οι product managers καλούνται να εξισορροπήσουν τις ανάγκες όλων αυτών των πτυχών λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις και συμβιβασμούς.
Η παρεξηγημένη "εξουσία" του product manager
Ο ρόλος του product manager συχνά συγκρίνεται με αυτόν του CEO ενός προϊόντος- ένας όρος που διαδόθηκε από τον Ben Horowitz, CEO της Opsware. Αυτή η αναλογία είναι συχνά παρεξηγήσιμη.
Παρόλο οι περισσότεροι product managers δεν διαθέτουν καμία ιδιαίτερη εξουσία, σαν τον CEO, θέτουν στόχους, ορίζουν την επιτυχία, παρακινούν τις ομάδες και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα αποτελέσματα.
Οι ποικίλες αρμοδιότητες ενός Product Manager
Οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες ενός product manager μπορούν να διαφέρουν ανάλογα το μέγεθος και τη δομή του οργανισμού. Σε μεγάλους οργανισμούς, οι product managers συχνά εργάζονται σε συνεργασία με ειδικούς, όπως ερευνητές, αναλυτές, marketers, developers και designers.
Σε μικρότερους οργανισμούς, οι product managers πιθανόν να έχουν πιο πρακτικό ρόλο, καθορίζοντας και σχεδιάζοντας το όραμα αλλα και εκτελώντας το.
Άσχετα από το μέγεθος του οργανισμού, οι πιο σημαντικές αρμοδιότητες του product manager περιλαμβάνουν την κατανόηση και εκπροσώπηση των αναγκών των χρηστών, παρακολούθηση της αγοράς, καθορισμός της εικόνας για ένα προϊόν, ταιριάζοντας ενδιαφερόμενους με την εικόνα του προϊόντος και την ιεράρχηση των χαρακτηριστικών και των ικανοτήτων αυτού.
Product Manager VS Product Owner
Η διαφορά μεταξύ ενός product manager και ενός product owner μπορεί να είναι διφορούμενη, ιδίως σε ευέλικτα περιβάλλοντα. Ενώ ο product manager καθορίζει την κατεύθυνση του προϊόντος, ο product owner συνεργάζεται στενά με την ομάδα ανάπτυξης για την υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει ο product manager.
Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει τον γενικό καταμερισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ ενός product manager και ενός product owner.

Ωστόσο, οι ρόλοι αυτοί μπορεί να επικαλύπτονται και να αλλάζουν ανάλογα με τις ειδικές πρακτικές της ομάδας.
Εξερευνώντας την ρευστότητα του ρόλου του Product Manager
Δεδομένης της ρευστής φύσης του ρόλου του product manager, είναι σημαντικό να καθοριστούν με σαφήνεια οι αρμοδιότητες εντός της ομάδας για να αποφευχθεί η κακή ευθυγράμμιση και η αναποτελεσματικότητα. Όταν οι προσδοκίες δεν είναι σαφείς, οι ομάδες κινδυνεύουν να δημιουργήσουν προϊόντα ή χαρακτηριστικά που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών.
Οι καλύτερες πρακτικές για Product Managers
Ο ρόλος του product manager είναι τόσο διαφορετικός όσο και οι ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές δεξιότητες και πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν έναν product manager να διαπρέψει στο ρόλο του.
Απαραίτητη ιεράρχηση
Οι product managers, όπως και οι πολιτικοί, έχουν περιορισμένους πόρους στη διάθεση τους. Πρέπει να κάνουν την καλύτερη διαχείριση αυτών των πόρων ώστε να πετύχουν υψηλούς στόχους, γνωρίζοντας πως δε γίνεται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλων. Μια ξεκάθαρη αντίληψη των κόστων και των πλεονεκτημάτων κάθε επιλογής καθοδηγεί τον product manager προς τη σωστή απόφαση.
Κατανόηση του τοπίου
Οι product managers χρειάζεται να έχουν μια βαθιά κατανόηση του επιχειρηματικού τοπίου. Οφείλουν να ξοδεύουν χρόνο στο να κατανοήσουν το επιχειρηματικό μοντέλο, το ιστορικό, τους ενδιαφερόμενους και τη διαδικασία λήψεων αποφάσεων πριν πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.
Ενδυνάμωση των ομάδων για τη λήψη αποφάσεων
Οι σπουδαίοι product managers δημιουργούν ένα κοινό πλαίσιο στην ομάδα τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις. Κατανοούν ότι δεν μπορούν να λαμβάνουν κάθε απόφαση και αντ' αυτού επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης και κριτηρίων για τη λήψη αποφάσεων εντός της ομάδας.
Επιρροή χωρίς εξουσία
Οι αποτελεσματικοί διαχειριστές προϊόντων κατανοούν ότι η επιρροή έχει πολλές μορφές. Ακούν τα μέλη της ομάδας τους, κατανοούν τις απόψεις τους και βρίσκουν τρόπους να τις ευθυγραμμίσουν με το όραμα του προϊόντος. Γίνονται σπουδαίοι αφηγητές ιστοριών και μαθαίνουν να ηγούνται χωρίς άμεση εξουσία.
Ανάπτυξη ανθεκτικότητας
Οι product managers πρέπει συχνά να κάνουν δύσκολα trade-offs, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε διαφωνίες. Οι σπουδαίοι product managers κατανοούν τη σημασία της λήψης των σωστών αποφάσεων και της σαφούς εξήγησης του σκεπτικού τους. Ακόμη και αν οι άλλοι διαφωνούν, σέβονται τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ο ρόλος του product manager είναι σύνθετος και πολύπλευρος. Η κατανόηση των περιπλοκών αυτού του ρόλου μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή τη σημαντική θέση. Είναι ένας ρόλος που απαιτεί ένα μοναδικό μείγμα δεξιοτήτων, βαθιά κατανόηση του επιχειρηματικού τοπίου και ικανότητα επιρροής χωρίς εξουσία. Με τη σωστή προσέγγιση, ένας product manager μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του οράματος ενός προϊόντος και να οδηγήσει στην επιτυχία του.
Μια μέρα στη ζωή ενός Product Manager
Ο product manager είναι ένας στρατηγικός αναλυτής που καθορίζει τον οδικό χάρτη, τα χαρακτηριστικά και, τελικά, την επιτυχία ενός προϊόντος. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό των στόχων και στην παρακίνηση της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει μηχανικούς, designers, marketeres και ερευνητές. Είναι επίσης υπεύθυνοι για τη διασφάλιση ότι ένα προϊόν λανσάρεται με επιτυχία και συνεχίζει να αποδίδει καλά στην αγορά.
Οι καθημερινές αρμοδιότητες ενός product manager περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Ανάλυση και κατανόηση των αναγκών του χρήστη
- Παρακολούθηση της αγοράς για ανάπτυξη ανάλυσης ανταγωνισμού
- Καθορισμός μακροπρόθεσμου οράματος για το προϊόν
- Συνεργασία και επικοινωνία του οράματος με τη διοίκηση, τις ομάδες και άλλους ενδιαφερόμενους
- Διεξαγωγή έρευνας και καταγραφή ανατροφοδότησης για το προϊόν
- Καθοδήγηση των ομάδων καθ’ολη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος
Product Manager VS Project Manager
Αν και οι δύο ρόλοι μπορεί να ακούγονται παρόμοιοι και να έχουν κάποιες επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι είναι θεμελιωδώς διαφορετικοί. Ο product manager επικεντρώνεται στο όραμα του προϊόντος, ενώ ο project manager διασφαλίζει ότι ο στόχος του project εκτελείται εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού.
Απαραίτητες δεξιότητες για έναν Product Manager
Ο product manager απαιτεί ένα μοναδικό μείγμα δεξιοτήτων. Παρακάτω βρίσκονται μερικές σημαντικές δεξιότητες που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία στον κλάδο αυτό:
- Δεξιότητες επικοινωνίας: Αποτελεσματική συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, απορρόφηση της ανατροφοδότησης της αγοράς και μεταφορά των σωστών πληροφοριών στους σωστούς ανθρώπους τη σωστή στιγμή.
- Στρατηγική σκέψη: Ιεράρχηση και υλοποίηση ιδεών που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εταιρεία.
- Δεξιότητες management: Καθοδήγηση ατόμων και ομάδων ώστε να αποδίδουν στο μέγιστο βαθμό.
- Τεχνικές δεξιότητες: Κατανόηση των περιπλοκών του σχεδιασμού προϊόντων.
- Ενσυναίσθηση των χρηστών: Εντοπισμός και αξιολόγηση των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι χρήστες με το προϊόν.
- Διαχείριση έργων: Διασφάλιση της ευθυγράμμισης μεταξύ του μάρκετινγκ, του σχεδιασμού, της μηχανικής και άλλων ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με το όραμα του προϊόντος.
Αμοιβή και προοπτικές απασχόλησης για Product Managers
Σύμφωνα με τον Glassdoor, ο μέσος βασικός μισθός για έναν product manager στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανέρχεται στα $102,220. Παρόλα αυτά, κάποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το ποσό, όπως η τοποθεσία, η εταιρεία, το εκπαιδευτικό επίπεδο και τα χρόνια εμπειρίας.
Ο ρόλος του product manager έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα. Οι product managers που μπορούν να προσαρμοστούν στις γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές και τα αναπάντεχα γεγονότα, μπορούν να έχουν ένα λαμπρό μέλλον.
Η διαδρομή για να γίνεις ένας Product Manager
Οι product managers είναι στρατηγικοί στοχαστές και λύτες προβλημάτων που προέρχονται από διάφορα εκπαιδευτικά υπόβαθρα και επαγγελματικές εμπειρίες. Παρουσιάζονται ορισμένα βήματα για να ξεκινήσετε το ταξίδι στο product management:
- Συναφές πτυχίο: Οι εργοδότες συνήθως προτιμούν το λιγότερο ένα πτυχίο στη διοίκηση, το μάρκετινγκ, τα χρηματοοικονομικά ή έναν συναφή τομέα.
- Βελτιώστε τις δεξιότητές σας: Μπορείτε να το κάνετε αυτό διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας blogs ή ακούγοντας podcasts για να κατανοήσετε τις έννοιες και την ορολογία της διαχείρισης προϊόντων.
- Πάρτε μια πιστοποίηση: Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, τα προγράμματα πιστοποίησης μπορούν να σας δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
- Υποβάλετε αίτηση για θέσεις εργασίας: Επισημάνετε τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες σας στο βιογραφικό σας σημείωμα, στη συνοδευτική επιστολή και κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων.
Μπορεί σήμερα να εργάζεστε πάνω στα οικονομικά, το μάρκετινγκ, τη στρατηγική περιεχομένου, το σχεδιασμό UX ή το project management και να θέλετε να μεταπηδήσετε σε ρόλο product management. Ή ίσως είστε νέος απόφοιτος. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω βήματα θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια επιτυχημένη μετάβαση στη διαχείριση προϊόντων.
Διαφορετικά είδη Product Managers
Το πεδίο του product management είναι εκτεταμένο, προσφέροντας διάφορους τύπους ρόλων product manager, καθένας από τους οποίους έχει το δικό του μοναδικό σύνολο ευθυνών και προκλήσεων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Technical product manager
- Data product manager
- API product manager
- UX product manager
- Hardware product manager
- AI product manager
- Growth product manager
Οι λάθος αντιλήψεις για το Product Management
Παρά τον πολύπλευρο ρόλο, υπάρχουν συγκεκριμένα καθήκοντα τα οποία δεν υπαγονται στο ρόλο του product manager:
Δεν είναι Project Manager
Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι product managers χρησιμεύουν ως project managers. Ενώ και οι δύο ρόλοι περιλαμβάνουν την επίβλεψη εργασιών και χρονοδιαγραμμάτων, οι product managers επικεντρώνονται σε στρατηγικές αποφάσεις και τον καθορισμό προτεραιοτήτων, όχι στη διαχείριση χρονοδιαγραμμάτων και την ανάθεση εργασιών.
Δεν είναι προγραμματιστής ιστοσελίδων
Ενώ οι product managers έχουν συχνά τεχνολογικές γνώσεις και είναι ενήμεροι για τις τελευταίες τάσεις, δεν αναμένεται να εκτελούν εργασίες όπως να γράφουν κώδικα ή να φτιάχνουν στήσουν εφαρμογέςς. Ο ρόλος τους περιλαμβάνει τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων σχετικά με την τεχνολογική κατεύθυνση του προϊόντος και όχι την εκτέλεση αυτών των αποφάσεων.
Δεν είναι Marketer
Οι product managers εκφράζουν την αξία ενός προϊόντος στις εσωτερικές ομάδες, αλλά δεν είναι υπεύθυνοι για την επικοινωνία αυτών των πλεονεκτημάτων στους πελάτες. Αυτός είναι συνήθως ο ρόλος της ομάδας μάρκετινγκ.